Archiwum bloga

sobota, 24 października 2015

zupa ze świeżych pomidorów

                  zupa ze świeżych pomidorów

Dojrzałe  pomidory, świeże warzywa oraz aromat ziół. 
Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa.




zupa dla czterech osób, czyli co będzie do gotowania potrzebne
1 kg pomidorów
1,5 l drobiowego bulionu
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1 cebula
kawałek selera 
2 łyżki masła
1 łyżka  maggi
sól
pieprz 
gałązka bazylii, natka pietruszki

co i jak po kolei

Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy selera, obieramy i kroimy go w kostkę.


Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki.

W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.

Do zeszklonej cebuli dodajemy selera z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią oraz obrany i dość drobno posiekamy korzeń pietruszki, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wkładamy posiekane w kostkę pomidory, gotujemy  przez kwadrans i zalewamy bulionem.

Po zagotowaniu bulionu zupę gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodając do garnka posiekaną natkę pietruszki, i doprawiając do smaku solą, pieprzem  oraz  maggi.

Nakładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem i posypując posiekaną świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz