Dojrzałe pomidory, świeże warzywa oraz aromat ziół.
Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa.
zupa dla czterech osób, czyli co będzie do gotowania potrzebne
1,5 l drobiowego bulionu
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1 cebula
kawałek selera
2 łyżki masła
1 łyżka maggi
sól
pieprz
gałązka bazylii, natka pietruszki
co i jak po kolei
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy selera, obieramy i kroimy go w kostkę.
Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki.
W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu.
Do zeszklonej cebuli dodajemy selera z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią oraz obrany i dość drobno posiekamy korzeń pietruszki, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wkładamy posiekane w kostkę pomidory, gotujemy przez kwadrans i zalewamy bulionem.
Po zagotowaniu bulionu zupę gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodając do garnka posiekaną natkę pietruszki, i doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz maggi.
Nakładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem i posypując posiekaną świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz