Archiwum bloga

piątek, 30 października 2015

moje naleśniki z twarogiem i wiśniowym powidłem

Naleśniki z twarogiem i czereśniami

Dziś przedstawiam kolejną propozycję. na pożywne i smaczne rozpoczęcie dnia.

naleśniki dla czterech osób, czyli co nam będzie do smażenia potrzebne



1,5 szklanki mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka cukru
200 g twarogu
2 łyżki miodu
50 g jogurtu naturalnego
powidła wiśniowe
kilka kropel oleju


co i jak po kolei


Jaja mieszamy, trzepaczką lub widelcem z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki.
Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) .

Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając wszystko na jednolitą masę.


Usmażone, gorące, naleśnikowe placki  smarujemy po jednej stronie twarogiem, zwijamy je w rulony i układamy na talerze. Przed podaniem na każdy naleśnik układamy powidła z wiśni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz