Archiwum bloga

poniedziałek, 26 października 2015

ryż z jabłkami i miodem

  ryż ze smażonymi jabłkami

Ryż, smażone jabłka, miód i cynamon. 
To  posiłek, który będzie smakował wszystkim, dużym i małym.

Ryż dla czterech osób, czyli co nam będzie do gotowania potrzebne
1,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru
3 niewielkie kwaśne jabłka
2 łyżki masła
3 łyżki miodu 
1 łyżka cynamonu


co i jak po kolei

Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go  wodą i zostawiamy na  dwie, trzy godziny, aby później lepiej się gotował.

Ryż z wodą wstawiamy na palnik, zagotowujemy dodajemy mleko, oraz cukier.
Gotujemy, na małym ogniu, aż ryż  będzie miękki.
W tym czasie  jabłka kroimy, razem ze skórką, w  cząstki i przesmażamy na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle.
Pod koniec krótkiego smażenia, kiedy jabłka się zrumienią dodajemy na patelnie miód.
Całość smażymy jeszcze przez minutę a później zdejmujemy z patelni, mieszamy z ugotowanym ryżem i rozkładamy na porcje posypując cynamonem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz