Ryż, smażone jabłka, miód i cynamon.
To posiłek, który będzie smakował wszystkim, dużym i małym.
Ryż dla czterech osób, czyli co nam będzie do gotowania potrzebne
1,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru
3 niewielkie kwaśne jabłka
2 łyżki masła
3 łyżki miodu
1 łyżka cynamonu
co i jak po kolei
Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go wodą i zostawiamy na dwie, trzy godziny, aby później lepiej się gotował.
Ryż z wodą wstawiamy na palnik, zagotowujemy dodajemy mleko, oraz cukier.
Gotujemy, na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.
W tym czasie jabłka kroimy, razem ze skórką, w cząstki i przesmażamy na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle.
Pod koniec krótkiego smażenia, kiedy jabłka się zrumienią dodajemy na patelnie miód.
Całość smażymy jeszcze przez minutę a później zdejmujemy z patelni, mieszamy z ugotowanym ryżem i rozkładamy na porcje posypując cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz