Archiwum bloga

czwartek, 29 października 2015

ciasto ze ślwkami

                          ciasto ze śliwkami 


 Ten wypiek udaje się zawsze i jest szczególnie godny polecenia osobom zapracowanym, które na sporządzenie ciasta mają dosłownie tylko chwilę.


ciasto  z tortownicy, czyli co nam będzie do pieczenia potrzebne
1,5 szklanki mąki

1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
4 jajka
600 g śliwek
3 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo
tortownica 30 cm
cukier puder 

co i jak po kolei

Do jednej misy dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i wszystkie składniki ze sobą mieszamy
W drugiej misie ubijamy rozbite jajka ze stopionym masłem
Wlewamy "mokre" składniki do "suchych".
Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do foremki, wyłożonej pergaminem.
Na wierzch ciasta układamy przekrojone na pół śliwki ( układając przekrojoną częścią ku górze)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy  przez 50 minut.
 Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku
Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5 minut.
Wyjęte ciasto studzimy posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz