Ten wypiek udaje się zawsze i jest szczególnie godny polecenia osobom zapracowanym, które na sporządzenie ciasta mają dosłownie tylko chwilę.
ciasto z tortownicy, czyli co nam będzie do pieczenia potrzebne
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
4 jajka
600 g śliwek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
tortownica 30 cm
cukier puder
co i jak po kolei
Do jednej misy dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i wszystkie składniki ze sobą mieszamy
W drugiej misie ubijamy rozbite jajka ze stopionym masłem
Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do foremki, wyłożonej pergaminem.
Na wierzch ciasta układamy przekrojone na pół śliwki ( układając przekrojoną częścią ku górze)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut.
Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku
Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5 minut.
Wyjęte ciasto studzimy posypujemy jego wierzch cukrem pudrem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz