Archiwum bloga

czwartek, 5 listopada 2015

Zapiekana ze śliwkami kaszka manna

Kaszka zapiekana ze  śliwkami
Od dawna twierdzę, że to najlepszy pomysł na śniadanie w ponury jesienny poranek.

Kaszka dla czterech osób, czyli co nam będzie w kuchni potrzebne


200 g kaszy manny

1 l mleka
12 śliwek
3 łyżki masła
5 łyżek cukru



co i jak po kolei

Środek czterech niewielkich żaroodpornych naczyń, najlepiej porcelanowych bulionówek, smarujemy cienko masłem, a następnie do każdego z naczyń wkładamy po trzy śliwki, z których usuwamy pestki.


W garnku zagotowujemy mleko, mieszając wsypujemy do garnka kaszę, dosypujemy  trzy łyżki cukru, a kiedy kaszka zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika.
Jeszcze  gorącą wlewamy do uprzednio przygotowanych naczyń.

 Na wierzchu każdej porcji układamy po kilka wiórów masła, posypujemy ostatnimi dwiema łyżkami cukru i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekając przez 12-15 minut.

Gotową kaszę podajemy w tych samych naczyniach, w których ją zapiekaliśmy, uważając aby się nie poparzyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz