Archiwum bloga

sobota, 7 listopada 2015

skrzydełka kurczaka w miodzie

skrzydełka w miodzie

porcja skrzydełek dla czterech osób, czyli co nam będzie do gotowania potrzebne

8 skrzydełek kurczaka
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 cytryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz








 co i jak po kolei

Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju,  octu,  sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę.
Wkładamy do niej skrzydełka, dokładnie nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce.

Następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Skrzydełka wyjmujemy z marynaty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawiamy do piekarnika, po dwudziestu minutach uchylamy piekarnik i smarujemy skrzydełka pozostałą marynatą, do której dodajemy pozostałe dwie łyżki miodu.

 Pieczemy jeszcze przez dziesięć, piętnaście minut, aż do momentu uzyskania karmelowej glazury. 
Podajemy z ulubioną sałatką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz