1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 cytryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz
co i jak po kolei
Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju, octu, sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę.
Wkładamy do niej skrzydełka, dokładnie nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce.
Wkładamy do niej skrzydełka, dokładnie nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodne miejsce.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Skrzydełka wyjmujemy z marynaty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrzydełka wyjmujemy z marynaty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawiamy do piekarnika, po dwudziestu minutach uchylamy piekarnik i smarujemy skrzydełka pozostałą marynatą, do której dodajemy pozostałe dwie łyżki miodu.
Pieczemy jeszcze przez dziesięć, piętnaście minut, aż do momentu uzyskania karmelowej glazury.
Podajemy z ulubioną sałatką.
Pieczemy jeszcze przez dziesięć, piętnaście minut, aż do momentu uzyskania karmelowej glazury.
Podajemy z ulubioną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz